Kantens

                

Op de toren van Kantens staat een leeuw. De oude leeuw staat in het koor.
A. Pathuis: Een leeuw [Lewe]. N.B. Klinkenborg behoorde 1657-1763 aan leden van familie Lewe, collatoren. Zie: OBS [W.J. Formsma, R.A. Luitjens-Dijkveld Stol, A. Pathuis. De ommelander borgen en steenhuizen. Assen 1973. Met afbeeldingen], blz 189. GDW [A. Pathuis. Groninger gedenkwaardigheden. Assen 1977], nr. 2077.

terug naar Vaantjeskaart van Nederland   foto's augustus 2002; foto leeuw op de toren augustus 2006Deze foto is genomen in het Veenkoloniaal Museum in Veendam op de tentoonstelling 'Haantje de Hoogste' over windvanen in Groningen.
Onderstaande tekst is afkomstig uit de catalogus van de tentoonstelling.

Herkomst: Nederlands Hervormde Kerk in Kantens.
Datering: onbekend.
Materiaal: verguld koper.
Afmetingen: 45 x 72 cm.
Collectie: Stichting Behoud Kerkelijke Gebouwen Groningen/Drenthe, Veendam.

De leeuw staat symbool voor het geslacht Lewe, dat daarmee haar kracht en onoverwinnelijkheid duidelijk wilde maken. De familie Lewe stamt vermoedelijk uit Drenthe, waar de naam Lewe voorkomt in een viertal oorkonden over het klooster Dikninge in Ruinen tussen 1206 en 1217. In Groningen duikt de familienaam voor het eerst op in 1264 waar Gerhardus Lewe als burgemeester genoemd wordt. In de loop der eeuwen ging de familie Lewe behoren tot één van de belangrijkste Groninger geslachten. Zo bezat deze familie rond 1700 negen borgen waaronder Ewsum, Farnsum en Aduard. De leeuw van Kantens werd in 1992 vervangen.

foto juli 1997Foto: Jan Fré Boven