Zuidhorn

                

Op de toren van de kerk in Zuidhorn staat draak met in de vleugels het wapen van de familie Clant, drie vissen. Vergelijk Warfhuizen.
Op de site van data.collectienederland.nl staan de Kwartierstaatwapens van Egbert Clant en Anna Lewe van Klinkenborg. De afbeelding hieronder is een detail daarvan waaruit blijkt dat het familiewapen Clant drie vissen bevat en dat de wapendragers twee draken zijn. Ook foto's van houtsnijwerk in de NH-kerk van Zandeweer geven de draken en de vissen weer.
Oorspronkelijk ging ik er vanuit dat de vaan een Pegasus voorstelde. Pathuis zegt daarover: Naar het schijnt is het gevleugelde paard geschonken door de stad Groningen, die daar land bezat en een vinger in de pap had, met in de vleugel drie vissen (Schildhouder Clant). Yke Luinenburg mailde me dat hij dacht dat dit niet juist was en dat het een griffioen betrof. Na enig heen en weer gemail zag hij dat het wapen Clant ook op de kerk in Warfhuizen staat waarna het helder werd dat het ging op een draak en het wapen Clant.

terug naar Vaantjeskaart van Nederland    foto's maart 2003; foto vaan Jan Fré van Boven, april 2004; info en foto restauratie vaan 2016 Yke Luinenburg; info collectienederland en Zandeweer 2016 Herm Jan Brascamp.


        
Restauratie vaan ca 1986 (foto: Albert Teelken)                                  Detail site data.collectienederland.nl met draak en drie vissen