Uitwierde

        

Op de toren van de kerk in Uitwierde staat een paard met ruiter met een hoge hoed, naar verluidt de verbeelding van Jan Cornelis Bos
K.T. Meindersma (I): Een bijzondere ruiter is die op de toren van Uitwierde: het paard draagt de landbouwer Jan Cornelis Bos, die in 1840 de toren voor afbraak behoedde. Van hem verhaalt Ferré Jacobs [Voorheen en thans, Appingedam 1909, 130] "Ter eere van dien man heeft men op de toren een windwijzer geplaatst, waarop een man op een paard, voorstellende de milde gever.". Bij zijn overlijden in 1844 heeft men Bos bovendien met een gedenksteen in de muur geëerd.
A. Pathuis: Een op een paard gezeten man. N.B. Op de toren. Afgebeeld: MON [M.D. Ozinga. De nederlandsche monumenten van geschiedenis en kunst. Deel VI. De provincie Groningen. Eerste stuk: Oost-Groningen. 's-Gravenhage 1940. Met afbeeldingen], plaat XXI. nr 4. Niet embleem Ripperda, doch afbeelding van Jan Cornelis Bos, landbouwer te Biessum, die toren op eigen kosten voor afbraak behoedde, 1844. Zie: D.H. Ferré Jacobs. Voorheen en thans. Appingedam 1909. Blz. 130. Ook: MON, blz. 66.

terug naar Vaantjeskaart van Nederland    foto's augustus 2004

   Deze kerk is eigendom van Stichting Oude Groninger Kerken.foto reisblog Davides