Termunten

                

Op de toren van de Ursuskerk in Termunten staat een paard met een vissenstaart.
De combinatie paard en vissenstaart komt voor in de Griekse mythologie en is de maritieme tegenhanger van het gewone paard, geheten hippocampus. Termunten ligt aan de Eemsmonding en de vaan verwijst naar de combinatie landbouw en visserij.

Tekst Staat in Eemsdelta
Mythologisch zeepaard
Op de toren van de kerk in Termunten staat een wat wonderlijke windvaan: een paard met een vissenstaart. Op de kerktoren in plaatsen waar de zee belangrijk is, bijvoorbeeld voor vissers, prijkt vaak een windvaan met een verwijzing naar deze functie. Meestal is dit echter een vis of een schip, zoals bijvoorbeeld in Visvliet. Een zeepaard past dus erg goed op een kerktoren in een vissersplaats als equivalent van het gewone paard als windvaan. In het Noorden komen zeepaarden als windvaan voor op de kerken van Ens, Makkum, Niezijl, Warffum en Winkel. Voor Termunten was niet alleen de zee belangrijk, maar ook de landbouw. Het paard, als symbool, voor landarbeid staat vaak op de toren van dorpskerken in landbouwgebieden. In de windvaan van Termunten zijn deze twee belangen dus samengebracht.
Bron: Plas, Harm en Plas Wim (2008) Religieus erfgoed in Groningen: oude kerken in de ommelanden. Bedum: Profiel Uitgeverij


terug naar Vaantjeskaart van Nederland   middelste foto augustus 2002; foto's juli 2006
   Deze kerk is eigendom van Stichting Oude Groninger Kerken.


Petrus Muntinghepad 4