Hindeloopen

                 

Op de toren van Hindeloopen staat een zeilschip, op het koor van de kerk een hinde.

Scheepswindvanen in Friesland (S. ten Hoeve, in Jaarboek 1994 van het Fries Scheepvaart Museum en Oudheidkamer) zegt erover: Op de toren van Hindeloopen staat op de bekroning van de in 1734 gebouwde torenlantaarn een driemaster. "Het is niet duidelijk of het een 18de eeuws expemplaar is of dat hij gemaakt is in 1877 toen er een blikseminslag in de toren plaatsvond. Met name aan de vorm van het achterschip is de driemaaster te herkennen als een fluit. Het fluitschip was in de 17de en 18de eeuw een van de voornaamste Nederlandse koopvaardijschepen... Veel Friese schippers voeren op fluitschepen die in Amsterdam of in de Zaanstreek uitgereed werden. Van de schippers kwamen er vele uit Hindeloopen."

In Reformatorisch Dagblad van 7 juli 2021 stond een prachtige foto van de windvaan gemaakt door de Belgische fotograaf Olivier Hoslet die zijn drone de vorige dag langs de toren van de Grote Kerk van het Friese Hindeloopen liet vliegen.

terug naar Vaantjeskaart van Nederland   foto's (juli 2002); juli 2004Deze foto is in 2002 gemaakt door Harmen W. Glashouwer

  
Bron: verlopen internetsite: waar maar weer eens uit blijkt dat het haantje van de toren niet erg belangrijk wordt gevonden.