Brielle

                

Op de toren van de Sint Catharijnekerk of Domkerk in Brielle staat een zeilschip.
Na de restauratie van 2001 is het koperen schip weer als vanouds op de toren geplaatst. Ook in 2021 stond de toren in de steigers en is de vaan gerestaureerd en op 21 december teruggeplaatst. Het kruis staat op een koperen bol waarop de namen vermeld staan van Jack Holster en Bill Bens en de datum 16 mei 1960. Mogelijk dat de vaan ook van dat jaar is.

terug naar Vaantjeskaart van Nederland    foto kerk juni 2005, foto's vaan december 2021 Meesters In Ameide.

St Catharijnehof 1Hoe lang er al een zeilschip op de toren staat is niet bekend, maar hij is vermoedelijk van 1960. Op het schilderij 'Zicht op Brielle' van Daniël Vosmaer uit 1660 (Historisch Museum Den Briel, in bruikleen van The Detroit Institute of Arts, Detroit (detail foto links hieronder), lijkt dat niet zo te zijn. Ook niet op een prent uit 1811 (Vlaggen op de Catharijne- en Pieterskerk vanwege de geboorte van Napoleon II (1811) (In Een korte geschiedenis van Brielle, Aart van der Houwen, streekarchivaris). De middelste foto is gemaakt in 2005. De vaan lijkt niet erg groot maar is toch ongeveer 1 meter bij 75 cm. In 2021 stond de toren in de steigers en werd de vaan gerestaureerd.
                 

Met bladgoud bewerkte windvaan tbv kerktoren te Brielle, gemaakt in 2001 door Van der Vegt smeed- en constructiebedrijf in Meerkerk (foto van voormalige website)


Teruggeplaatste windvaan, 21 december 2021. Foto copyright
Niels Braal. De toren is gerestaureerd door Meesters In te Ameide, de vaan is gerestaureerd door Smederij van Hoorne te Giessenburg en verguld door Staalbureau te 's Gravenmoer.


De vergulde koperen bol onder aan het kruis. Foto 2021 Staalbureau te 's Gravenmoer, Lyanne Anssems.