Graft

        

Op het nokeind van de in 1951 gesloopte Nederlands Hervormde Kerk van Graft, aan de Raadhuisstraat nummer 22, stond een triton (meerman).
Op de website van de oudheidkundige vereniging OHV Het Schermereiland staat informatie over de sloop en de vaan. Zie hieronder. De vaan staat nu op het voormalig weeshuis aan de Dorpsstraat.

terug naar Vaantjeskaart van Nederland    foto kerk 1937 reliwiki, foto vaan erfgoed Alkmaar


Tekst website: In 1951 werd de N.H. kerk in Graft wegens vergaande bouwvalligheid gesloopt. Van het interieur is het nodige bewaard gebleven, onder andere de banken en kroonluchters zijn naar een kerk in Maassluis gegaan. De zerkenvloer is bewaard gebleven, en voor de rest wat fragmenten gebrandschilderd glas èn de windwijzer (windvaan) die op de toren stond.

Sloper J.P. de Gier staat hier met de vaan bij de kerk. Wat de vaan nu precies voorstelde, was wat onduidelijk: het Zuiderzeemuseum wilde het in de collectie hebben, omdat het een walvisvaarder zou zijn. Er werd nog gedacht aan zeemeermin of gewoon een 'haan'. Maar de windvaan stelt de zeegod Triton voor, half vis, half mens. Na de sloop van de kerk is de windvaan op het weeshuis aan de Dorpsstraat geplaatst, waar Triton nog altijd te bewonderen is.