Zelhem

                

Op de punt van het koordak van de Lambertikerk van de protestantse gemeente in Zelhem staat een hen.

Blijkens de voormalige site van de kerkgemeente is de hen in september 2010 teruggeplaatst: "Een haan op de toren én een hennetje op het koordak komt niet zo veel voor in Nederland. Het aantal kerken in Nederland met beide, een haan en een hen, zal onder wellicht onder de dertig blijven! Daar behoort Zelhem weer bij na meer dan vijfenzestig jaar! Op 23 september 2010 is het hennetje onder grote belangstelling weer teruggeplaatst op de nok van het koordak, oproepend tot barmhartigheid en bescherming van armen, vluchtelingen enz."
Info van Peter van den Bogerd: In 2009 berichtte de archiefbeheerder van de Protestantse Gemeente van de Lambertikerk hem over de hen die op het koordak van de Lambertikerk stond en dat die er weer op zou komen te staan. Vóór 1945 stond op de toren een haan en op de punt van het koordak een hen. Op een oude pentekening van Jan de Beijer 1743 is de hen ook afgebeeld. Voorjaar 1945 is de kerk door oorlogshandelingen verwoest en in 1950 weer hersteld. De hen is bij het afval gekomen. Bij het historisch onderzoek in 2005 in de bronnen voor het boek “12 Eeuwen Lambertikerk Zelhem” is nog een oproep geplaatst voor de hen. Dat resulteerde in een contact. Een opmerkzaam kerklid had de hen in 1945 zien liggen bij het afval en de werklieden gevraagd wat er mee gedaan werd: “weggooien”, mocht hij haar meenemen. Al die jaren zuinig bewaard in huis. De erven hebben de hen kort geleden terug gegeven aan de Protestantse Gemeente. Die is daar erg content mee. Een stukje historie terug. Na restauratie (er zitten deuken in, vermoedelijk door de jeugd veroorzaakt door het gooien van stenen en de hen te raken) komt de hen weer op het koordak te staan.
Zie ook De haan op de toren en het hennetje op het koordak (Historische schets VIII Zelhem Juli 2011 versie.3.vr.chr.,Gerrit Rijsdorp).

terug naar Vaantjeskaart van Nederland    detailfoto hen: Gerrit Rijsdorp; foto's september 2011


Tekening van Jan de Beijer uit 1743,
Foto uit collectie Willem Hartemink
bron: Site Oud Zelhem 472-A5-historie VIII 3 vr chr wv.pdf