Amsterdam

                 

Op de toren op het kruis van de Oude Kerk in Amsterdam staat het stadswapen van Amsterdam. Op het nokeind van de kerk, boven het koor, staat een engel met bazuin. Op de hoofdtoren staat een haan.
De ets die hieronder is weergegeven hangt in de Oude Kerk; Misschien van ca 1680. "Gesigt langs de Bierkay en Groenmarkt te sien naar de Oude Kerk tot Amsterdam". Op de ets staat een haan op de toren op het kruis. Misschien dat het wapen van Amsterdam er pas bij de restauratie van de hoofdtoren in 2001 op is gezet.

Van 27 juni t/m 6 september 2015 was op de Oude Kerk "The Garden Which is the Nearest to God" aangebracht, een kunstwerk van Taturo Atzu. Het was een met trappen toegankelijk plateau dat aangebracht was op het dak van de kerk waardoor de beide torens van dichtbij te zien waren. Boven het nokeind van de kerk was op het plateau een kamer gebouwd met daarin op de tafel de engel die op het nokeind van de kerk staat, met de as dwars door het plateau en dwars door de tafel.
Vanaf het plateau was te zien wat de haan dagelijks ziet (hoewel, afhankelijk van de windrichting), een panorama van Amsterdam.

                         
                 


terug naar Vaantjeskaart van 
Nederland   foto's kerk en ets juli 2009; foto engel op het koor november 2015; foto's "The Garden" september 2015; foto's "The Garden" vaan met wapen van Amsterdam, brede foto met engel in de kamer, engel op de trui, panorama van Amsterdam: Pieter Brascamp, september 2015


        
Het wapen van Amsterdam
bron: International Civic Heraldry