Warmond

        

Op de Oude Toren van de ruïne van de Sint Matthiaskerk in Warmond staat een zeilschip.
De ruïne en toren zijn een Rijksmonument. De rijksmonumentensite meldt dat de vaan een admiraalschip voorstelt herinnerend aan herstel door de ambachtsheer, de admiraal v. Wassenaer, in de aanvang der 17e eeuw.

De Oude Toren met de bijbehorende ruïne is het oudste gebouw van Warmond. Deze voormalige kerk wordt voor het eerst genoemd in een boek kort voor 1049. Daarin wordt de kapel te Warmond genoemd als dochterkerk van het Groene Kerkje te Oegstgeest. Deze kapel stond op de plek waar zich thans de Oude Toren met bijbehorende ruïne bevindt. De kerk was gewijd aan St. Matthias, de apostel die in de plaats van Judas kwam ( bron: warmondaandekaag.nl.
Volgens een lesbrief van de Teyding.nl werden het klooster en de kerk waartoe de Oude Toren behoorde in 1573 door brand verwoest door een groep Leidenaars die wilde voorkomen dat het Spaanse leger er zijn intrek in zou nemen. De heer van Warmond, Johan van Duvenvoirde en Woude, liet naast de toren een nieuwe (protestante) kerk bouwen en de dankbare bewoners van Warmond gaven hem als cadeau een groot schip op de Oude Toren. Johan van Duvenvoirde was admiraal van Holland en het schip op de Oude Toren is een herinnering aan zijn rol als admiraal. Ca 2000 is het schip van de toren gehaald en opgeknapt. Toen bleek hoe groot hij was: meer dan drie meter hoog.

terug naar Vaantjeskaart van Nederland    foto kerk wikipedia, foto vaan maart 2009 Theo Quicken
Monseigneur Aengenentlaan 3